Saturday, December 24, 2011

.:: Puncak KORBU ::.

Salam Ukhuwah
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

setelah lama menyepi..
baru sahaja balik daripada Misi Mendaki Gunung Korbu

mungkin post ni agak lewat berbanding tarikh pendakian kami..
Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT yang memberi kekuatan emosi, rohani dan jasmani bagi mengharungi cabaran Korbu..
SEBELUM PENDAKIAN

Sebenarnya memang pada mulanya  SANGAT BERSEMANGAT untuk mendaki KORBU. Bukan mudah nak dapat peluang macam ini. Pengalaman pertama dalam hidup ni.bukan senang nak dapat.

Tapi apakan daya setiap yang terjadi pastinya mempunyai dugaan tersendiri. Tiba2 rasa BLURR n tak taw nak pergi ke tak. Memang listname da ada, tp still boleh fikir  dulu nak ikut serta ke tak.

Keliru antara nak join ke tak.  Ada beberapa sahabat sarankan join jela, apa masalahnya. Tapi dalam hati ni berat je sebab rasa diri nih tak cukup stamina, manakan tidak latihan jarang2. Dah tu linedance je yang setia membantu. Secara langsung petang2 takde la membuta sebab ada juga aktiviti lain. Ada juga y cakap takkam join  KORBU kalau diri ini tak ikut serta. Akhirnya, kata hati tetap nak join. Dengan bantuan Allah SWT hati ini jitu untuk turut serta.

Persediaan
Setiap aktiviti sememangnya perlukan persediaan. Pada 21hb plan bersama K.Ija n K. Salma nak beli barang2 keperluan untuk pendakian. Memang teruja tapi dalam hati TAKUT jugak. Bukan senang kan. Ujian melanda apabila hujan malam tu. Nasib jumpa seorang pak cik y menjual pelbagai alat2 keperluan. Antaranya harversack + hydropack, pisau, poncho,headlamp n banyak lagi. Kami pakat2 order apa y patut n esok malam baru boleh ambil semuanya. Dah macam rezeki kami n rezeki pakcik tu la.

22hb ( 9 pagi )
Pengagihan barang kumpulan yang terdiri daripada beras, mee segera, sardine, garam + gula, periuk, kuali, khemah dan lain2. Pengagihan secara sama rata n runner ad lebih sikit. Kemudian,saudara Azahari memberi sedikit taklimat serta panduan perjalanan. 
No comments:

Post a Comment